Yritykset ja tilikaudet

Ensimmäisen ammatinharjoittajan ja tilikauden perustaminen

Toiminimi ja tilikausi

Ohjelmalla voidaan hallita yhden tai usean ammatinharjoittajan kirjanpitoa - tai pitää erillistä kirjaa yhden ammatinharjoittajan eri aputoiminimistä. Tilinpäätöksessä eri aputoiminimien kirjanpidoista voidaan tarvittaessa tuottaa yhdistetty tuloslaskelma.

Esimerkissä perustetaan toiminimi "Paavon praktiikka" ja sille tilikausi 2004:

  1. Napsauta hiirellä päävalikosta Perustiedot ja valitse sieltä Yritykset ja tilikaudet.
  2. Kirjoita kenttään ammatinharjoittaja haluamasi toiminimi ja paina Lisää uusi. Perustamasi toiminimi ilmestyy vasemmalla olevaan hakemistopuuhun (talon kuva).
  3. Luo tilikausi syöttämällä nelinumeroinen vuosiluku kenttään kausi ja paina Tallenna uusi tilikausi.
  4. Lisätty tilikausi tulee näkyviin hakemistopuuhun toiminimen alle. Kun ensimmäinen tilikausi on perustettu, ohjelma sallii pääsyn päävalikon valintoihin Kirjaus, Raportit, Graafit ja Tilinpäätös.

Animoitu esimerkki: kirjanpidon perustaminen.


Takaisin alkuun
Lukitse edeltävä tilikausi!

Edeltävältä tilikaudelta siirtyvät tiedot

Jos Tilikirja 3:een perustettava tilikausi ei ole ammatinharjoittajan ensimmäinen, täytyy edeltävältä tilikaudelta tallentaa muutama päätösarvo systeemiin uuden tilikauden lähtöarvoiksi.

Animoitu esimerkki: edellisen tilikauden luominen.

Takaisin alkuun Tapahtumien siirto

Tietojen siirto vanhasta systeemistä

On mahdollista siirtää kirjanpidon viennit Tilikirja 2:sta Tilikirja 3:een. Ennen siirtoa täytyy Tilikirja 3:een perustaa ammatinharjoittaja ja luoda tilikausi, johon tositteet siirretään.

Animoidut esimerkit: tositteiden siirto Tilikirja 2:sta tekstitiedostoon ja tositetiedoston lukeminen Tilikirja 3:een

Takaisin alkuun

Tapahtumien siirto tekstitiedostoon

Tilikauden viennit voidaan kirjoittaa tekstitiedostoon seuraavasti:

Tapahtumat tiedostoksi
Takaisin alkuun

Hakemiston puurakenne - ammatinharjoittajien ja tilikausien hallinta

Puurakenne

Toiminimet ja tilikaudet on ohjelmassa koottu Windowsin resurssinhallinnasta tutuksi puurakenteeksi. Tilikirja3 luo puun oksista alihakemistot kansioon nimeltä data. Datakansio sijaitsee samassa hakemistossa, johon ohjelmatiedosto tilikirja.exe on asennettu.

  1. Klikataan aluksi hakemistopuussa talon kuvalla varustettua solua. Nimenmuutos onnistuu kirjoittamalla kenttään ammatinharjoittaja korvaava nimi ja painamalla Tallenna nimenmuutos.
    Painikkeella Lisää uusi perustetaan uusi toiminimi, kun taas painike Poista tuhoaa valitun toiminimen tilikausineen.
  2. Kunkin toiminimen tilikaudet saat näkyviin/piilotettua painamalla taloikonin vasemmalla puolella näkyvää plus- tai miinusmerkkiä.
  3. Uuden tilikauden lisääminen onnistuu napsauttamalla jonkun olemassaolevan tilikauden kirjakuvaketta. Kun kenttään kausi näppäillään vuosiluku, jota ei löydy hakemistopuusta, ohjelma ymmärtää kyseessä olevan uuden tilikauden avauksen. Tällöin Tallenna -painikkeen teksti muuttuu muotoon Tallenna uusi tilikausi. Valitun tilikauden poistaminen onnistuu painikkeella Poista tilikausi.
Takaisin alkuun