LISENSSI - lupa pitää kirjaa

Tilikirja 3 on suojattu piratismilta laitteistokohtaisella lisenssillä. Ohjelman käyttöoikeus on laitteistokohtainen ja se on sidottu asennuskohteena olevan tietokoneen kiintolevyn (C:) sekä suorittimen sarjanumeroon. Mikäli tietokoneesta vaihdetaan kiintolevy, ohjelma tunnistaa laitteen alkuperäiseksi asennuskoneeksi suorittimen sarjanumeron perusteella. Jos tietokone hajoaa tai siihen vaihdetaan samalla kertaa sekä levy että prosessori tai käyttäjä siirtää Tilikirja 3:n vanhasta koneesta uuteen, voi ohjelman myyjältä pyytää lisenssin uutta kokoonpanoa varten. Ohjelmaa ei siis tarvitse maksaa toistamiseen uutta tietokonetta hankittaessa.

Lisensoimatonta ohjelmaa voi kokeilla 31 vuorokauden ajan - tosin rajoitetuin ominaisuuksin.

Seuraavaksi aiheeseen liittyviä termejä ja lisensoinnin vaiheet.

Laitetunnus

Laitetunnus on asennuskohteena oleva tietokoneen yksilöivä numero. Se muodostetaan C-asemana toimivan kiintolevyn sarjanumerosta laskemalla sarjanumeron loppuun tarkastusluku. Laitetunnus näkyy lisenssi-ikkunassa. Esimerkin laitetunnus on 24180078530.

Takaisin alkuun

Aktivointitunnus

Jos ohjelma on toimitettu ostajalle CD:llä, kuuluu toimitukseen tarralle tulostettu aktivointitunnus. Aktivointitunnus koostuu lintuaiheisesta sanasta, kirjainsarjasta ja numero-osasta. Esimerkissä aktivointitunnus on "PUUKUUKKELI-LTEE-4281".

Aktivointitunnusta tarvitaan, koska ohjelman jakelija ei ohjelman luovutusvaiheessa tiedä ostajan tietokoneen laitetunnusta. Aktivointitunnus on perustettu ohjelman valmistajan kotisivuilla sijaitsevaan tietokantaan, johon Tilikirja 3 ottaa yhteyden internetin välityksellä. Mikäli käyttäjän antama aktivointitunnus löytyy tietokannasta, muodostaa web-palvelin käyttäjän tietokoneen laitetunnusta vastaavan lisenssiavaimen ja palauttaa sen Tilikirjalle. Lisenssiavain tallentuu käyttäjän koneeseen Windows-rekisteriin eikä yhteyttä valmistajan web-palvelimeen enää jatkossa tarvita.

Onnistuneen lisensoinnin yhteydessä aktivointitunnus mitätöidään, eikä sitä voi käyttää uudelleen.

Takaisin alkuun

Lisenssiavain

Lisenssiavain on laitetunnuksesta salausalgoritmilla muodostettu merkkijono. Tilikirja voi hakea avaimen aktivointitunnuksella web-palvelimelta edellä kuvatulla tavalla tai sen voi syöttää ohjelmaan käsin. Mikäli Tilikirja 3 asennetaan tietokoneeseen, joka ei ole yhteydessä internetiin, voi lisenssiavaimen pyytää ohjelman jakelijalta puhelimitse. Tällöin ohjelman jakelijalle tulee kertoa asennuskoneen laitetunnus, josta lisenssiavain muodostetaan.

Jos tietokoneen kiintolevy alustetaan, tai käyttöjärjestelmä poistetaan, häviää rekisteriin tallennettu lisenssiavain. Uudelleen asennetun Tilikirjan saa lisensoitua tunnuksitta yksinkertaisesti painamalla lisenssi-ikkunan Lähetä-painiketta. Ohjelman valmistajan web-palvelu tunnistaa lisensoidut laitetunnukset ja palauttaa kyselemättä lisenssiavaimen Tilikirjalle.

Takaisin alkuun

Lisensoinnin vaiheet

 1. Napsauta hiirellä päävalikosta Hallinta ja valitse sieltä Lisenssi.
 2. Syötä lisenssinhaltijan tiedot ruudulla näkyviin kenttiin. Valkoiset kentät ovat pakollisia siten, että ohjelmalle on annettava joko henkilön etu-sukunimiyhdistelmä tai yrityksen nimi.
 3. Syötä myyjältä saamasi aktivointitunnus tai varsinainen lisenssiavain kenttään nimeltä Aktivointitunnus/lisenssiavain. Paina painiketta Lähetä.
 4. Jos käytössä on palomuuri, tulee Tilikirjalle sallia pääsy internetiin.
 5. Mikäli aktivointitunnus on kelvollinen ja Tilikirja saa yhteyden valmistajan web-palveluun, palautuu palvelusta lisenssiavain ja viesti "Lisenssiavaimen haku ohjelmatoimittajan lisenssitietokannasta onnistui". Tilikirja 3 on nyt lisensoitu.
 6. Ruudulla näkyvät laitteen tunnistetiedot on hyvä kirjoittaa talteen. Tunnukset voivat hävitä tietokoneelta laiterikon, kiintolevyn alustuksen tai käyttöjärjestelmän poiston yhteydessä. Uuden lisenssiavaimen haku ohjelman valmistajan web-palvelusta helpottuu, kun ko. tunnukset ovat tiedossa.
Lisenssi
Takaisin alkuun

Lisenssin lunastaminen internetistä ladattuun ohjelmaan

Muut kuin Hammaslääkäriliiton jäsenet ostavat todennäköisesti ohjelman suoraan internetistä. Tällöin ohjelman mukana ei toimiteta aktivointitunnusta, vaan ohjelman lisensointi noudattaa alla olevaa kaavaa. Jos ostaja on kuitenkin saanut ohjelman myyjältä aktivointitunnuksen, se toimii myös netistä ladatun Tilikirja3:n kanssa ohjelman jakeluversiosta riippumatta.

 1. Napsauta hiirellä päävalikosta Hallinta ja valitse sieltä Lisenssi ja syötä lisenssinhaltijan tiedot ruudulla näkyviin kenttiin.
 2. Mikäli olet saanut Tummalinnun tarjouskoodin, kirjoita koodi sille varattuun kenttään.
 3. Napsauta painiketta Tulosta lasku.
 4. Maksa lasku ja muista käyttää laskulla näkyvää viitenumeroa. Viitenumero on sama kuin tietokoneesi laitetunnus ja sen perusteella ohjelman valmistaja perustaa laitekohtaisen lisenssin web-tietokantaansa.
 5. Suorituksesi käsittely ja lisenssitiedon lisääminen tietokantaan kestää noin 1-2 pankkipäivää. Sen jälkeen saat ohjelmasi lisensoitua jättämällä kentän Lisenssiavain tyhjäksi ja painamalla lisenssitietojen Lähetä-painiketta.

Mikäli ohjelma ei löydä lisenssiä muutaman päivän kuluessa laskun maksamisesta, ota yhteyttä ohjelman valmistajaan posti@tummalintu.fi. Liitä sähköpostiin maksajan nimi ja laitetunnus.

Laskun saa tulostettua vain, jos ohjelma on asennettu alv-ominaisuuksilla. Näin pyritään ohjaamaan Hammaslääkäriliiton Kustannus Oy:ltä ohjelman ostaneiden maksut oikeaan paikkaan.

Lasku
Takaisin alkuun