Tilikirja 3

Ammatiharjoittajille suunniteltu yhdenkertaisen kirjanpidon suosittu hallintaohjelma, Tilikirja, on edennyt kolmanteen tuotantoversioon. Tilikirja kakkonen selviytyi ohjelmistoille armottomasta vuodesta 2000, mutta ei XP-käyttöjärjestelmästä.

Tilikirja 3 on suunniteltu vastustamaan ajan hammasta edeltäjäänsä paremmin. Se on työstetty ohjelmoinnin ammattilaisilta tunnustusta saaneella Delphi-kehittimellä. Tietovarasto on toteutettu relaatiotietokannan sijaan lohkorakenteisilla ASCII-tiedostoilla, joista nk. liiketoimintaoliot lataavat datan keskuskuistiin sovelluksen suorituksen ajaksi.

Teknisten perusparannusten ansiosta Tilikirjasta saatiin helposti asennettava ja varmatoiminen. Yksi tavoite oli, ettei Tilikirjan ohjelmakoodia enää koskaan tarvitsisi kirjoittaa alusta loppuun uusiksi - eikä ohjelman käyttäjien lunastaa uutta lisenssiä tämän jälkeen. Kehitystyö kuitenkin jatkuu käyttäjien toivomukset ja kirjanpitolain muutokset huomioiden. Niiden perusteella tehtävät ohjelmapäivitykset asetetaan Tilikirja3:n lisenssin haltijoiden vapaasti ladattavaksi osoitteeseen www.tummalintu.fi

Koska ohjelma on toteutettu eri välineillä kuin aiemmat versiot, sen käyttöliittymä on väistämättä kokenut muodonmuutoksen. Osa aiempien tilikirjojen toiminnoista on korvattu selkeämmin ratkaisuin, osa on jätetty kokonaan pois ja onpa uuteen sovellukseen tullut sellaisiakin ominaisuuksia, jotka sen edeltäjistä puuttuvat.